sunnuntai 26. lokakuuta 2014

MH-luonnekuvaus

Ria kävi tänään MH-luonnekuvauksessa Maaningan Haukkumajalla. Kuvaajina toimivat Jorma Kerkkä ja Anne Kuivinen.

Testi oli hyvin pitkälti sellainen kokonaisuus jota osasin odottaa. Ainoastaan todella voimakkaat reaktiot haalarilla/räminälaitteella yllättivät hieman. Niissäkin odotin kunnon hypähdystä takavasemmalle, mutten selkeää paikalta pakenemista.

Alla yhteenveto sanoin, Anne kuvasi eli videotakin on luvassa (KIITOS!).

1.KONTAKTI:
a. tervehtiminen: 4 Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen
b. yhteistyö: 4 Lähtee mukaan halukkaasti, kiinnostuu TO:sta
c. käsittely: 4 Hyväksyy ja ottaa kontaktia

Tyypillinen Ria: Antaa vieraan ihmisen käsitellä/kopeloida itseään, muttei suhtaudu vieraisiin mitenkään ylitsepursuavan innokkaasti -tutut ihmiset ovatkin sitten lukunsa erikseen... ;)

2. LEIKKI 1:
a. leikkihalu: 2 Ei leiki -osoittaa kiinnostusta
b. tarttuminen: 3 Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla
c. puruote ja taisteluhalu: 1 Ei tartu esineeseen

* Arvelinkin, ettei leiki vieraan ihmisen kanssa vieraalla lelulla. Asiaan vaikuttaa todennäköisesti vielä sekin, että kun minulta ei tullut erikseen "lupaa" lähteä leikkimään, niin Ria ei oma-aloitteisesti tarjoa leikkimistä vieraalle. Jos olisin antanut merkin että "mene vaan", niin tilanne olisi saattanut muuttua. Sekin olisi ehkä vaikuttanut, jos aikaa leikille olisi ollut enemmän. Lelua kävi jossain vaiheessa vähän närppimässä, eli pientä kiinnostusta osoitti kyllä, mutta siihen se sitten jäikin. Testin jälkeen Leena kysyi, että saako kokeilla leikkimistä, ja kun tilanne oli taas erilainen ja annoin Rialle luvan mennä, niin sehän leikki -tosin sievästi ja ei mitenkään kovinkaan tosissaan.

3.a. TAKAA-AJO (1. KERTA + 2. KERTA):
1+1 Ei aloita
3.b. TARTTUMINEN (1. KERTA + 2. KERTA):
1+1 Ei kiinnostu saaliista, ei juokse perään

* Tämäkään ei yllättänyt; taas tilanne olisi saattanut muuttua, jos olisin kehottanut lähtemään perään. Kun ohjaaja on hiljaa eikä anna minkäänlaista kannustusta toimintaan, niin koira ei mene ominpäin tekemään.

4. AKTIVITEETTITASO:
2 Tarkkailevainen, rauhallinen, voi istua, seistä tai maata

* Selkeästi Ria: kun mitään ei tapahtu niin mitään ei tapahdu ja sillä hyvä ;)

5. ETÄLEIKKI:
a. kiinnostus: 2 Tarkkailee avustajaa, välillä taukoja
b. uhka/aggressio: 1 Ei osoita uhkauseleitä
c. uteliaisuus: 1 Ei saavu avustajan luo
d. leikkihalu: 1 Ei osoita kiinnostusta
e. yhteistyö: 1 Ei osoita kiinnostusta

* Sama kuin leikissä, eli vieras ihminen ei itsessään ole kovinkaan kiinnostava eikä leikkiinkutsukaan houkuttele.

6. YLLÄTYS:
a. pelko: 5 Pakenee enemmän kuin 5 metriä
b. puolustus/aggressio: 1 Ei osoita uhkauseleitä
c. uteliaisuus: 1 Menee haalarin luo kun se on laskettu maahan/ Ei mene ajoissa
d. jäljellejäävä pelko: 4 Niiaus tai nopeuden vaihtelu samanlaisina vähintään kahdella ohituskerralla
e. jäljellejäävä kiinnostus: 2 Pysähtyy, haistelee tai katselee haalaria väh. kahdella ohituskerralla

* Tässä yllätti reaktion voimakkuus: tunsin, kuinka koira pakeni jonnekin huitsin kuuseen, mutten tietenkään nähnyt mitä todellisuudessa tapahtui kun katsoin haalaria. Äänikin pääsi koiralta eli reagoi voimakkaasti kaikin puolin. Kun lopulta uskalsi tulla haalarin luo ja kehuin, purki jännityksen tarttumalla mua hanskasta kiinni; itse asiassa olen aikaisemminkin kuullut ja todennut, että Ria purkaa monissa tilanteissa jännityksen leluun, ja näin pahan pelottelun jälkeen taisi olla sitä mieltä että tässä vaiheessa olis ollut pienen leikin paikka ;)

7. ÄÄNIHERKKYYS:
a. pelko: 5 Pakenee enemmän kuin 5 metriä
b. uteliaisuus: 3 Menee räminälaitteen luo kun ohjaaja seisoo sen vieressä
c. jäljellejäävä pelko: 4 Niiaus tai nopeuden vaihtelu samanlaisina vähintään kahdella ohituskerralla
d. jäljellejäävä kiinnostus: 1 Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan

* Tämän osion voimakas reaktio yllätti hieman, eli pakeni samalla tavalla kuin haalarilla. Tässäkin odotin loikkaa kohteesta poispäin, mutten suoranaista pakenemista.

8. AAVEET:
a. puolustus/aggressio: 1 Ei osoita uhkauseleitä
b. tarkkaavaisuus: 3 Tarkkailee aaveita, pitkiä taukoja, kumpaakin puolet ajasta tai koko ajan toista
c. pelko: 3 On enimmäkseen ohjaajan edessä tai sivulla, vaihtelee paon ja kontrollin välillä
d. uteliaisuus: 1 Menee katsomaan, kun ohjaaja on ottanut avustajalta hupun pois / Ei mene ajoissa
e. kontaktinotto aaveeseen: 4 Ottaa itse kontaktia avustajaan

* Aaveisiin suhtautumisesta ei ollut juurikaan ennakko-odotuksia; ajattelin lähinnä, ettei ole mitenkään innolla menossa tutustumaan, mutten oikein osannut ajatella kuinka pitkään menee ennen kuin selvittää tilanteen.

9. LEIKKI 2:
a. leikkihalu: 2 Ei leiki -osoittaa kiinnostusta
b. tarttuminen: 1 Ei tartu esineeseen

* Sama kuin leikki 1, ei tullut yllätyksiä

10. AMPUMINEN:
1 Ei häiriinny, havaitsee nopeasti ja sen jälkeen täysin välinpitämätön

* Tässä vaiheessa otin oman lelun esiin ja ihan samalla tavalla Ria leikki minun kanssani kuin leikkii aina normaalistikin laukausten aikana; ei siis mitään suurempaa reaktiota eikä merkkejä testin aiheuttamasta kuormittumisesta.


Oli ihan hauska nähdä, että kai sitä oman koiransa tuntee tässä vaiheessa jo melko hyvin, kun mitään suurempaa ylläriä ei tullut vastaan. Toisaalta luonneanalyysin tekeminen on helkutin hankalaa; koira muokkautuu kuitenkin koko ajan läpi elämänsä ja kaikki koettu vaikuttaa reaktioihin. Paljon on opittua käytösmallia mukana ja voi olla, että jos Ria "eläisi pellossa" eikä sen kanssa harrastettaisi, niin reaktiot saattaisivat olla hyvinkin erilaiset. Toisaalta Ria on aina ollut mun mielestä helppo ja nöyrä koira, jonka kanssa ei tarvitse asioista vääntää. Se on vähän sellainen vakava tosikko eikä mikään höslö säheltäjä. Se on rehti ja reilu äidin tyttö :)

Riassa näkyy myös se, että tutut rutiinit luovat sille varmuutta ja turvallisuutta. Esim. tokossa tutut liikkeet ja muut rituaalit ovat se juttu, jonka ansiosta koira tekee rennosti ja on aktiivinen. Kaikki uusi ja ihmeellinen luo tilanteesta riippuen pientä epävarmuutta, mikä näkyy ennemminkin passivoitumisena kuin aktivoitumisena. Liekö tämäkin opittua vai onko se valmiiksi olemassa oleva luonneominaisuus, sen kun tietäisi.

Se on tullut myös todettua, että Ria ei lähde esim. agilityssa vieraan ohjaajan matkaan. Tai jos lähtee, niin tekee hommat puolitehoilla. Vaikka agilityssa kierrokset on korkealla ja agility on maailman parasta, niin siinäkin hommat tehdään oman ohjaajan kanssa. Ajattelin, että kun vuoden vaihteessa itselleni tulee pakollinen ohjaustauko, niin olis ihan jännä koittaa monenko treenikerran jälkeen Rian saisi tekemään oikeasti töitä vieraalle ohjaajalle. Joka tapauksessa: on se vaan yhden ihmisen koira eikä se mua haittaa, päinvastoin -ei sitä tarviikaan kaikkien kanssa kaveerata;) Ja se on just mulle kaikkein paras pikkukelpie!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti