maanantai 9. syyskuuta 2013

Tokokoe Mikkeli 8.9

Kisattiinpas vihdoinkin jossain muualla kuin Pieksämäellä ;) Koe pidettiin Mikkelissä MAH:in hallien viereisellä hiekkakentällä, ja kokeen tuomaroi Mauri Pehkonen.

Pisteitä kertyi 257,5, eli rimaa hipoen EVL1. Positiivinen yllätys; nämä ykköset ovat irronneet nyt vähän liiankin helpolla, mut silti koetta ennen oli sellainen olo, että mitä vaan voi tapahtua...

EVL:ssa oli neljä kilpailijaa. Me mentiin kehään numerolla yksi. Liikejärjestys oli normaali, ja luokka laitettiin ruudusta poikki. Yritettiin toivoa sekoitettua liikejärjestystä, mut tuomari ei ottanut toivetta vastaan vaikka se olis sopinut liikkurillekin.

Liikkeet, pisteet ja omat ajatukset:

Paikalla istuminen: 10

Paikalla makuu: 10
Tässä liikkeessä oli muutama ylimääräinen ja yllättävä häiriötekijä mukana...

Liike alkoi, ja liikkuri tuli eteemme sanomaan "käsky". Käskin Rian maahan, ja samaan aikaan toinenkin kilpailija antoi koiralleen käskyn; hän ei muistanut, että koirat käsketään vuorotellen numerojärjestyksessä. Tuomari keskeytti liikkeen ja aloitettiin alusta.

Kun koirat jätettiin, lähti meidän viereinen koira välittömästi ohjaajan perään! Näköjään tällaista voi tapahtua vielä EVL:ssakin... Ei siinä muuta, mutta kun ohjaaja kääntyi koiraa kohti, lähti koira takaisin kohti riviä ja koukkasi juoksulenkin Rian edestä. Käännyin piilon kulmalla katsomaan vaikkei niin saisikaan tehdä kun ajattelin, että menen puuttumaan tilanteeseen jos koira menee tekemään tuttavuutta Rian kanssa. Ei onneks mennyt ja saatiin suorittaa liike rauhassa loppuun.

Ria ei ota näistä suuremmin itseensä ja tekee töitä rehdisti vaikka yllättäviä juttuja tulisikin vastaan, mutta siitä huolimatta oli kerännyt sen verran painetta että vapautuksen jälkeen tuli pieni haukkusarja -tästä tuomari ei sanonut mitään vaikka liikkeiden välilläkäänhän ei saisi äännellä...

Kehästä pois, muutama liikkeellelähtö palkaten ensin leluun ja sen jälkeen tarjoamisen kautta naksutellen makupalapalkalla. Maltoin valmistella kehään menon rauhassa enkä hätäillyt, vaikka oltiin suoritusvuorossa ensimmäisenä.

Seuraaminen: 8
Meinasin jättää jossain vaiheessa kokeeseen menon kokonaan sen takia, että saatiin ne aikaisemmin mainitsemani seuraamisongelmat aikaiseksi. Anna kuitenkin puhui mulle järkeä; paras vertaus oli se, että kun tipahdat hevosen selästä niin sinne on vaan noustava takaisin mahdollisimman pian ettei jää pelkoja ;) Tiesin, että tämä seuraamispelko on enemmänkin oma päänsisäinen juttu, joten olin ihan supertyytyväinen että mentiin kuitenkin tekemään tämä ja huomasin, että osaa se edelleen seurata. Kun itse saan pidettyä hyvän fiiliksen ja luotan tekemiseen, niin silloin homma toimii. Toisaalta oltiin saatu koetta ennen hyviä treenejä aikaiseksi, ja niiden perusteella luottamus oli taas kasvamassa takaisin. Mut pakko myöntää että silti tämä liike jännitti kaikista eniten! Ajattelin, että jos homma menee ihan penkin alle, niin sitten on taas korkeampi kynnys mennä seuraavaan kokeeseen ja suurempi työ palauttaa aikaisemmat asetukset kohdilleen...

Kaavio oli jännä: siinä oli heti alkuvaiheessa juoksuosuus, juoksusta suoraan seis ja takaisin juoksuun, sitten melko pian hidas käynti, jonka "keskellä" sivuaskeleet/paikallaan käännökset. Meillä suurimmaksi ongelmaksi koitui tällä kertaa perusasennot; teki hitaasti, ja esim. sivuaskeleet olivat tosi huonot. Anna sanoi, että sen mitä hän ehti nähdä, niin ilme ei ollut ihan se paras mikä Rialla on, mutta mulla oli kuitenkin hyvä tunne läpi kaavion. Tämä liike jäi videoimatta loppuosaa lukuunottamatta kun kuvaaja ei ehtinyt heti luokan alkuun kehän vierelle.

Seuraamisen osalta pitäisi nyt miettiä treenejä ihan ajatuksella... Haluaisin, että Ria palkkutuisi enemmän tekemisestä tässäkin liikkeessä, eikä tekisi seuraamista palkan odotuksen vuoksi. Toisaalta nyt pitäisi älytä palkata pikkujuttuja, kuten juurikin niitä perusasentoja ja sivuaskeleita jne. mut samalla kasvattaa ja ylläpitää kuitenkin jaksamista/kestoa/palkattomuutta... Seuraaminen on kyllä haastava liike pitää hyvänä ja mielenkiintoisena!

Tein muuten kaavion läpi ilman käskyjä. Ekassa liikkeellelähdössä annoin sivu -käskyn, ja taisin antaa juoksusta liikkeellelähdössä myös, mut muuten olin hiljaa. Toimii meille!

Zeta: 8
Jeeeee!!! Treenaaminen näkyy ja tehtiin jäävät! Järjestys oli m-i-s. Maahanmeno oli ihan hyvä, ainahan se voisi olla vieläkin nopeampi mutta tipahti kuitenkin varmanoloisesti alas. Istumiseen annoin (jälleen) tarkoituksella kroppa-avun, milloinkahan luottaisin tähän asentoon niin etten tarvitsisi varmistella? Seisominen perushyvä, sekään ei mikään wau mutta ihan ok. Mutta: liikkeen lopussa ei tehnyt perusasentoa, vaan jäi seisomaan! Tässä liikkeessä kuitenkin kokonaisuus edelliseen kokeeseen verrattuna ihan tosi hyvä!

Luoksetulo: 10
Siis mitä?? Tuomari tykkäs, mut ei se kyllä kympin luoksetulo ollut :P Toisaalta tiedän, että tämä liike on mennyt eteenpäin ihan valtavasti, joten ollaan tyytyväisiä siihen että tuomarikin tykkäsi :)

Ruutu: 8
Merkille ok, ei mitään tykkivauhtia mutta varmanoloisesti kuitenkin (ruutu on edelleen satakertaa kivempi kuin merkki vaikka merkkiä on palkattu ihan tosi paljon). Ruutuun lähti kaarrattaen. Merkkasi luoksetulon tötterön ja oli menossa sitä kohti, mut korjasi itse suunnan ja löysi ruutuun. Meni sisään sivuseinästä. Loppuosa viimeistä perusasentoa lukuunottamatta ok, ei tosi "tykittänyt" seuraamiseen niin kuin haluaisin tykittävän... Loppuosaakin on siis muistettava treenata, se unohtuu herkästi.

Tauko. Koira hetkeksi häkkiin...

Ohjattu nouto: 10
Ria ei ollut kontaktissa kun kapuloita vietiin, mut nyt ei piipannut! Oli vähän levoton/kyttäsi liikkuria ja kapuloita, mut pääasia että kesti hiljaa. Merkki ok, mut edelleenkin näkyy että merkki ei ole tarpeeksi kiva. Nouto (oikeanpuoleinen) hyvä. Palautuksen perusasento hidas. Tuomari sanoi, että yksi parhaimmista ohjatuista mitä hän on tänä vuonna nähnyt -varmaan pitäisi olla tyytyväinen, mut mulla on tämän liikkeen ihannesuorituksesta vähän erilainen mielikuva... Ärsyttävää olla "nipo", mut en voi sille mitään että omat kriteerit on erilaiset kuin tuomarin.

Hyppynouto: 0
Tuli palautuksessa esteen ohi. Mulle ihan hyvä näpäytys, pidän (tai pidin) tämän liikkeen onnistumista ihan itsestäänselvyytenä... Este oli valkoinen ja eräs kisaajakin sanoi että onpas omituisen näköinen este, joten olisko jokin epävarmuus ollut koirallakin?

Tunnari: 8,5
Oli menossa kapuloille heti kun käännyin, nyki ja liikutti etutassua. Oli kapuloilla levoton, aukaisi suuta väärän kohdalla muttei onneksi nostanut! Palautti oman vinoon perusasentoon. PA myös jälleen hidas.

Kauko-ohjaus: 8
Järjestys oli  i-m-s-i-s-m. Tuli eteenpäin s-i ja s-m. Vaihdot ei olleet teräviä, en tykänny.

Vaikka ykkönen tuli, niin ei meillä treenattava lopu edelleenkään ;) Koira osaa kokonaisuuden, mut nyt jäi kaivelemaan epätarkkuudet (PERUSASENNOT!!). Eli paljon pitäisi muistaa tehdä ihan perusasioiden pientä hiomista ja palkkailua. Olin tosi tyytyväinen luokan alkuosaan ja selvästi tuosta koirasta näkee, mitä asioita on vahvistettu. On se vaan oikeasti tosi hieno koira -tekee just ne asiat jotka ohjaaja on sille kouluttanut! :)

Nyt pidetään sen verran kisataukoa että saadaan vähän rikottua rutiineja ja haettua treeneihin yllätyksellisyyttä. Ria fiksuna koirana tietää, mitä missäkin liikkeessä tapahtuu seuraavaksi, joten nyt on kaavojen rikkomisen vuoro. En halua, että nuori koira "urautuu" tekemiseen, siksi tämä rutiinien rikkominen jo nyt.

Täytynee katsoa kuitenkin joku koe vielä loppuvuodelle... Ettei vaan pääse laiskistumaan, ohjaaja nimittäin ;)

6 kommenttia:

 1. Hui kauhee että kuulostan negatiiviselta kun luin vielä pohdinnat läpi! En ole tyytymätön, vaan ainoastaan kriittinen -näkemällä virheet pystyy kehittymään :) Ja jokaisessa liikkeessä on varmasti iloitsemisen arvoisia asioita vaikka kuinka, mutta helpompi on purkaa suoritus sitä kautta että listaa parannettavat asiat.

  VastaaPoista
 2. Voi että ootte kyllä mahtava pari! Paljon onnea toisesta ykkösestä:)

  VastaaPoista
 3. Eikö se jo ole sitten kolmannesta 1-tuloksesta (+ tylsä näyttelytulos päälle) tokovalio? Huimaaaa!!! :)

  VastaaPoista
 4. TK4 saa vaikkei missikisoissa kävisikään. TVA:ta varten pitää laatia sotasuunnitelma vaikka ensi vuodelle.

  VastaaPoista
 5. ^ Pitääkin laittaa Maija sulle sähköpostia em. aiheeseen liittyen... ;)

  VastaaPoista
 6. Onko tää Maija maiskiksen Maija?

  VastaaPoista