sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Hu-Pun kisat 2.3

Kisailtiin Hu-Pulla 2.3, tuomarina oli Anne Savioja.

Kisa A:
Rata oli profiililtaan hyvin simppeli ja helppo ykkösluokan rata.

Mua jäi harmittamaan eniten onnettomat kontaktit :( Niin kuin aikaisemmin kirjoitin, on keinuosaaminen ollut hyvinkin vaihtelevaa. Jyväskylän kisassa pari viikkoa sitten olin kuitenkin erittäin tyytyväinen keinuun ja suorastaan ihmettelin, kuinka hyvin Ria sen teki! Nyt olikin sitten aivan päinvastainen meininki... Himmasi keinulla vauhtia ihan luvattoman paljon ja mikä pahinta: luuli puomiakin keinuksi (vaikka käskyt on tarkoituksella toisistaan selvästi eroavat: kiikii puomilla ja suhina keinulla) :( Kun sitten lopulta tajusi, että kyseessä on puomi, niin juoksi sen kaiken kukkuraksi läpi. Korjasin takaisin kontaktille. En tiedä, että olisko pitänyt vaan uusia koko este.

A:llakaan ei tullut alas saakka; siihen en ollut varautunut ja vapautin sitten pois ennen kuin oli laskeutunut 2on-2offiin.

Kepeillä tapahtui jotain, jonka seurauksena pujottelurytmi rikkoontui heti alkuvaiheessa. Ohjatessa tuntui, kuin tassu olisi livennyt.


Kisa B:Puomi oli heti kakkosesteenä, joten pääsin hetsaamaan lähdössä "mennään kiikii". Puomi oli parempi kuin edellisellä radalla, mut edelleen varovainen. Olin päättänyt, että vapautan nopeasti enkä jää kontaktille turhaan seisottamaan -voihan se olla, että kadun tätä joskus, mutta tuntui että halusin nopean palkkauksen (=radan jatkuminen) kun tekee tehtävän oikein. Sama taktiikka oli keinulla.

Kepeille viennissä olis pitänyt ohjata eikä olettaa... Olis pitänyt kääntää vahvemmin kohti keppien aloitusta mutta kun en kääntänyt, lähti Ria hakemaan 13 hyppyä. Ei mennyt väärälle hypylle mut kielto saatiin kuitenkin kepeille, jonka korjasin viitoshypyn kautta eli hyllytin tarkoituksella.

Loppuradasta kohdattiin vielä uusi todellinen murheenkryyni, jollaista en ole ennen tuon koiran nähnyt tekevän: A:lle jäi kekkuloimaan. Aaargh!! Kun sain sieltä alas, en enää edes jaksanut miettiä loppujen hyppyjen ohjaamista vaan heittelin miten sattuu ja vedettiin maaliin piiiitkillä kaarroksilla.

Kisa C:Fiasko hyppyrata ;) Alun kakkoselta kolmoselle kääntö ei mennyt ihan niin kuin piti, ja Ria hyppäs kuutoshypyn siinä samalla. Seuraavat hyppykieputuskuviot missattiin kokonaan kun homma levisi, joten jatkoin sitten ysiltä eteenpäin jotta sain koiralle onnistumisen tunteen. Siitä eteenpäin sujuva loppu ja Ria paineli sydämensä kyllyydestä. Oli kuulemma kuulunut 10-13 suoralla vaan kynsien rapina kun yritti pinkoa matolla (joka oli muuten hieman turhan liukas) eteenpäin sen minkä pikkujaloillaan pääsi ;)

Nuori koira, jolta puuttuu rutiini, meillä molemmilla kisataival alussa ja todella vähän kisanomaisia treenejä alla vieraissa paikoissa ja vierailla esteillä; ehkä siinä ne syyt jotka vaikuttavat kontaktiepävarmuuteen? Jos jotain positiivista on etsittävä, niin ei ainakaan sikaillut kontakteilla. Mun mielestä se ekan radan puomin läpitulo oli seurausta siitä, kun tosiaan sekoitti sen keinuun ja himmaamisen jälkeen tuli sen näköisenä että "selvisinpäs" ;)

Nyt täytyisi tehdä viisaita suunnitelmia, joilla edetä treeneissä ja kisoissa. Jätänkö himmailut huomioimatta ja luotan siihen, että vanha draivi löytyy toistojen ja varmuuden myötä? Palkkaanko kontaktit jatkossa edelleen lelulla/makupalalla vai alanko ruokkia enemmän kisaamista palvelevaa ajatusta, eli radan jatkuminen on itsessään palkka? Tarvitsee ajatella ja konsultoida viisaampia ;) Ja edelleen olen onnellinen kaikista vinkeistä! En haluais ryssiä (mielestäni) hyvin tehtyä pohjaa nyt tässä vaiheessa. Se vaan on tosi kuin vesi, että Ria osaa kontaktit yksittäisinä esteinä ja tutuissa paikoissa, mutta kontaktiosaaminen puuttuu vierailla esteillä vieraissa paikoissa.

7 kommenttia:

 1. Kivan näköisiä ratoja!:)

  Juuri perjantaina juttelin Tiinan kanssa Cintan kontakti"ongelmasta": hitaus, etenkin siis puomin ja A:n alastulot on nyt hitaat. Keinu on kyllä ainakin nyt toistaiseksi reipas.
  Ja oon tullu nyt siihen tulokseen Cintan kohdalla, että se jotenkin "ylivarmistelee" kontaktin ottamista. Kontaktit on hitaat sillon jos juoksen lujaa ohi tai otan sivuetäisyyttä = Cintalla halu/kiusaus lähteä mukaan, mutta tietää kyllä että kontakti pitää ottaa ja sitten jotenkin super varmistaa ettei tee virhettä.
  Ja sitten vielä kontaktin ottaessaan, sitä ei meinaa saada liikkeelle kontaktilta: "kyl mä pysyn tässä, kato näin hienosti pysyn"..!!!

  Mulla on tarkoitus nyt tehdä kontakteilta radan jatkumista ja palkkaamista esim. seuraavan esteen jälkeen. Lisäks luulen, että otetaan "pentuaikaisia" treenejä ja nostan Cintaa puomille -> juoksutan sitä vain alastulolla: että saadaan takas se ajatus "kovaa loppuun saakka" ja että Cintalla olis _kiire_ sinne loppuun: sen asenteen haluan takas. Ja ollaan nyt kotona tehty ihan vaan olohuoneen lattialla tyynyllä kontaktitemppua..
  Mä ottaisin nyt kyllä mieluummin varastamisongelman kuin hitauden - tää on niin ärsyttävää, kun Cinta on ennen mennyt puomiakin ihan huikeesti... :D

  Sonjan kurssia odotellessa!!:)

  VastaaPoista
 2. Me ollaan kans tehty viimeaikoina yksiksemme "pentutreenejä", eli ihan vaan takaosan heittoa kontaktille hetsauspelin kautta. Ollaan otettu myös asennetreenejä etupalkalle, eli vapautus eteen kun tekee nopean kontaktin. Nämä siis on kivoja pelejä joiden kautta tulee asennetta ja onnistumisia. Pääasiassa kontaktit on olleet keinua lukuunottamatta onnistuneita "kotitreeneissä" (Telkkisillä/ACElla), mut tutut treenipaikat on vaan niin helppoja ympäristöjä verrattuna vieraaseen kisahalliin ja vieraisiin esteisiin. Nyt alan tajuta, miks agiharrastajat käy möllikisoissa ;) (ja voi kun niitä möllejä olis joskus täälläkin.......)

  Voin olla väärässäkin mut luulen, että meillä ongelmat on juurikin uuden paikan/tilanteen/esteiden/ohjaajan jännittämisen jne. tuomaa epävarmuutta. Mietin myös sitä, että ollaan tehty aika paljon kotitreeneissä kontaktien palkkaamista ja nimenomaan hetsauskontakteja; asioita, joita ei voi tehdä aivan samalla tavalla kisaradalla, eli tilanne muuttuu olennaisesti. Siksi ajattelinkin, että treeneihin pitäisi saada kisamaisuutta jotta kisat tuntuisivat sitten tutulta ja helpolta tilanteelta.

  Jyväskylässä ennen radalle menoa pystyin ottamaan puomin ja A:n lämppäalueella ja palkkailin niitä. Se varmastikin toi varmuutta tekemiseen mikä näkyi radalla. Nyt viikonloppuna mentiin tekemään kontaktit "kylmiltään" ja yhtä kämmäystä seurasi toinen jne.

  Tällaisia pohdintoja... Ja ihana kun pääsette Cintan kanssa Sonjan kurssille! Oon aika kade :)

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa molempien tyttöjen touhut ihan "normaalilta" nuoren koiran toiminnalta. Mulla on myös jokainen käynyt saman vaiheen läpi, Noahlla sekin vielä hieman vaiheessa, mutta jo paljon parempi.

  Ihan oikein palata takaisin päin vahvistamaan pentutreenin kautta, mutta tässä vaiheessa on myös hyvä ottaa treeniin palkattomia kontakteja. Eli niin, ettei treeneissäkään saada palkkaa jokaisesta kontaktista vaan palkka on lupa jatkaa. Pyritään siihen, että noin 1/5 kontaktista palkataan, lopuilta saa luvan jatkaa. Myöskään ei kannata alkaa harjoitella sivuttais irtoamisia tai taaksejäämisiä ennen kuin menee lujaa kontaktille ohjaajan juostessa ohi. Kultaisena sääntönä olen pitänyt sitä, että "mitä hitaammat kontaktit, sitä nopeammat vapautukset ja jos sikaillaan vietetään aikaa kontaktilla enemmän". Ja tuo sääntö pätee sitten ihan koko loppu elämän :)

  Tärkeää tässä alun vaiheessa on kuitenkin se, ettei missään nimessä ala luovuttamaan ja päästämään kontaktilta ennen opetettua etutassujen maahan kosketusta. Silloin nuori koira ei pysty olemaan varma mistä kohtaa pääsee jatkamaan ja alkaa hidastaa entisestään ja entistä aikaisemmin. Noahlla oli lisäksi kontaktijumi ratatreenien aloituksen jälkeen, koska ei halua syödä kontaktilla (Milolla oli myös sama vaihe nuorena). Vaihdoin Noahn palkan leluun ja tein nopeita vapautuksia pysäytyksen jälkeen ja johan alkoi toimia :)

  Keinun ja puomin sekoittaminen on ihan normaalia nuorelle koiralle. Siinä tarvitaan vaan toistoja, jotta oppii luottamaan. Lentokeinusta en ole Noahia tässä vaiheessa koskaan varsinaisesti torunut ja jos on "vahingossa" tullut keinulle sopivan nopeasti saa sitä varmasti palkan. Noahn keinua myös nopeuttanut välitön vapauttaminen keinun laskeutumisen jälkeen.

  MIRA: Sä ET halua varastamisongelmaa koska on helpompi nopeuttaa varmoja kontakteja kuin saada sikailu takaisin haltuun :)

  VastaaPoista
 4. Suuri Kiitos Sonja! Luotan sun tietouteen näissä asioissa enemmän kuin kenenkään muun sanomisiin, joten edetään ohjeittesi mukaan :) Vielä kysyn, että mitä teen niissä tilanteissa jos koira sattuisi jäämään liian ylös; odotanko, että tarjoaa 2on-2offia itse, toistanko käskyä, vai kuinka? Treeneissä on tullut muutamia yksittäisiä tapauksia lukuunottamatta aina oikeaan paikkaan (poikkeuksena keinu, jolla olen antanut tulla nyt läpi lelulle), mutta tuo kisatilanteen hipsuttelu tuntui tosi pulmalliselta... Jäi tuijottamaan sen näköisenä, ettei olisi kyllä ilman avittamista tarjonnut oikeaa paikkaa varmaan ikuisuuksiin.

  VastaaPoista
 5. Kyllä mä olen antanut noissa tilanteissa uuden käskyn ja auttanut kädelläkin. Kun katsot Noahn ihka ensimmäisiä startteja viime kesältä ja Takun viime Kirkkonummen radan, niin näet miten minä toimin tilanteessa. Treeneissä moisesta hipsuttelusta ei saa koskaan palkkaa, pelkkä kehu ja uudestaan koko este hetsaamisen kanssa. Taku tekee noita hipsutteluita tosi tosi harvoin, mutta joskus sillekin tulee joku oikosulku. Yleensä kyllä liittyy liian aikaisin annettuun pysäytyskäskyyn koska Takuhan pysähtyy juuri siihen mihin sen käskee. Onko sulla Rialle pysäytyskäsky vai tuleeko se alas ilman? Koska joskus hipsuttelun voi aiheuttaa kisatilanteessa erilaiseen äänensävyyn ja ehkä aikaisemmin annettu käsky kuin normaalisti. Kontaktit voi siis suorittaa pysähtymällä myös ilman käskyä kun koira tietää mitä tekee. Sopii hyvin taktiikaksi ihmiselle joka jännittää paljon kisoissa ;)

  VastaaPoista
 6. Annan taktisesti käskyn ainoastaan esteelle mentäessä, mut en anna sitä enää uudestaan laskeutumisosalla. Näin olen toiminut Rian kanssa koko ajan ja juurikin siitä syystä, ettei ainakaan omalla käskytyksellä saisi koiraa kisatilanteessa epävarmaksi.

  Näillä edetään, kiitos vielä kerran! Tuli taas heti varmempi olo ja tunne, että ehkä tässä ei ole mitään mennytkään pilalle :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos, tässä oli taas paljon niin hyvää asiaa!

  VastaaPoista