lauantai 11. toukokuuta 2013

Voittajaluokan koe 11.5.

Käytiin tokokokeessa Pieksämäellä, tuomarina toimi Pauli Härkönen.

Ei, me ei kisata taktisesti Pieksämäellä jokaista koettamme. Se vaan sattuu olemaan paikka, jossa on koe kerran kuukaudessa. Ja sinne mahtuu aina mukaan, kun rajoitukset on max 60 koirakon luokkaa :P Siksi me kisataan useimmiten siellä.

Koesuoritus oli hyvinkin "Rian näköinen". Jokunen hieman yllättävä juttu mahtui mukaan, niin positiivinen kuin myös negatiivinenkin. Voittajaluokassa oli ainoastaan neljä koiraa, ja me oltiin tällä kertaa suoritusvuorossa ensimmäisinä.

Paikallamakuu 10:
Ilmeisesti kaikin puolin hyvä, tai kukaan ei ainakaan kertonut jos koira teki jotain ylimääräistä. Hyvin on tehnyt kyllä treeneissäkin, joten olisin kovin ihmetellyt jos tästä olis lähtenyt pisteitä.

Palkkaaminen hallin ulkopuolella; taisteluleikkiä narulelulla ja pylvään kierron kautta virittelynä kutsuja perusasentoon. Halliin mennessä tuomari ja liikkuri olivat jo "asemissa" odottelemassa, mut rauhoitin vielä tilanteen ennen kehään menoa ja maltoin jopa pysähtyä juomaan vettä :D Plussa mulle, en hätiköinyt vaikka olin menossa ensimmäisenä kehään!

Seuraaminen 9:
Mulla on tämän liikkeen kanssa vähän palikat hukassa... Ria teki hyvin; paikka pysyi, piti itselleen tyypillistä matalaa kontaktia ja oli skarppi. Kokonaisuus oli mielestäni hyvän tuntuinen ja näytti videolta katsottuna siistiltä. Itse ryssin täyskäännöksen paikallaan, eli käännyin koiraan päin vanhasta tottumuksesta vaikka teen nykyisin käännökset koirasta poispäin!! Kävelin siis suoraan koiran päälle ja Ria ei kyllä tehnyt elettäkään että olis työskennellyt sen verran että olis päässyt alta pois. Mutta siis ne hukassa olevat palikat... En nyt taaskaan oikein tiedä, että mitä tältä liikkeeltä haluan. Tiedän, että kontakti on matala, mutta vähitellen alkaa olla tunne että mulla ei riitä taito nostaa sitä korkeammaksi. Tuo kontaktiasia on sellainen itselle tärkeä juttu, eli haluaisin että koira on ryhdikäs ja katsoo oikeasti ylös (nyt Ria katsoo lähinnä mun oikeaa kättä), mutta toisaalta mietin, että onko se tuolle koiralle jotenkin luonnotonta? Seuraaminen, ikuinen projekti.... Kuitenkin edelleen tärkeintä olis että koiralla on KIVAA tässä liikkeessä, eli siksi en haluais tehdä tästä liian suurta numeroa. Ehkä en siis teekään jos näyttää siltä, että tällä seuraamisella saadaan kokeessakin noinkin hyviä pisteitä (tämä oli yksi niistä postiviisista yllätyksistä!) ;)

Liikkeestä istuminen 7,5:
Autoin tosi vahvalla liikkeen himmaamisella ja kropan kääntämisellä. Oli suunnitelmissa antaa tuo apu, mutta olis riittänyt pienempikin. Seuraavassa kokeessa aion kävellä niin kuin oikeasti kävellään ;) Kun menin koiran taakse, niin kääntyi katsomaan ja samalla liikutti etujalkojaan.

Luoksetulo 8,5:
Seisominen venyi mutta sen tiesin jo etukäteen. No mutta ei mennyt maahan kun piti seisoa. Eikä ollut levoton jätössä. Positiivisia yllätyksiä!

Ruutu 9:
"Värkkäsin" perusasennon kanssa liikkeen alussa melko pitkään siitä syystä, että Rialla oli aikas kova imu ruutuun... No eipä tarvinnut miettiä että oliko merkannut ruudun ;) Liikkeessä ei ollut loppuosaa lukuunottamatta mitään sellaista, mistä olis lähtenyt pisteitä pois. Pitäisi vaan opettaa koira tulemaan seuraamiseen ruudusta kutsuttaessa...

Hyppynouto 10:
Liikutti etujalkoja heiton aikana. Ei muuta vikaa.

Metallinouto 9,5:
Oli tosi jännittynyt ennen kuin sai luvan noutoon. Näin ne asiat, joiden eteen on tehty töitä, puskee väkisin kokeessa esiin... No positiivista se, että ei varastanut noutoon.

Tunnistusnouto 7:
Superhieno työskentely kapuloilla, nappas oman heti kun osui kohdalle ja lähti palauttamaan hyvin. No, sitten teki sen mitä on tehnyt pari kertaa aikaisemminkin: pudotti kapulan, nosti sen nopeasti ja toi kapulan tosi tyytyväisen näköisenä mulle. Sitä saa mitä tilaa -näitä häsläämisiä olen palkannut ihan niin kuin mitä tahansa tunnareita, mutta aletaan ehkä vähitellen puuttua näihin ;)

Kauko-ohjaus 5:
Tämä jäi harmittamaan! Ekassa istumisessa Ria pomppas ihan tolkuttomasti eteenpäin. Näytti siltä, että se ei tajunnut olevansa tekemässä kauko-ohjausta :( Muutoinkaan tekniikka ei ollut kaikilta osin puhdasta ja s-m vaihtoon annoin kaksi käskyä. Harmittaa siksi, että kauko-ohjaus on sujunut viime aikoina hyvin ihan ylipitkiltä matkoiltakin ja nyt ei kyllä päästy lähellekään omaa tasoamme tässä liikkeessä. Luulin, että saatais nolla, mut tuomari oli kiltti ja antoi pisteitäkin.

Kokonaisvaikutus 9

VOI 1, 264,5 p. (1./4)


Linkki videoon: http://www.youtube.com/watch?v=B8AfsHw_14M
12 kommenttia:

 1. Onnittelut ykköstuloksesta! Ria näytti kivalta:) Mun mielestä seuruu näytti myös kivalta, vaikka ymmärrän korkeampi kontakti -kommentin.

  Käytätkö muuten minkälaisia virittelyjä liikkeiden aluissa Outi? :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Mulla on tietyt virittelyt ennen liikkeitä, eli siis haluan että koira tietää mitä ollaan menossa tekemään. Tällä hetkellä selvästikään kaikki virittelyt eivät vielä toimi, kun esim. tuo kauko-ohjaus oli mitä oli... Siinä jättökäsky on eri kuin mitä muissa jätöissä (luoksetulo, p.makuu).

  Paljon on tosiaan hiottavaa monessakin asiassa. Ja seuraavaksi on otettava liikkeiden lisäksi myös liikkeiden välit työnalle; ne on olleet tähän saakka sellaista hengailua ilman mitään ajatusta ;)

  VastaaPoista
 3. Niin siis olisitko Sara halunnut tarkempaa selostusta niistä virittelyistä? Kun en nyt oikein tainnut vastata kysymykseen... ;)

  VastaaPoista
 4. Onnea! Hienon näköistä teidän meno :)

  VastaaPoista
 5. Onnea! Hienon näköistä teidän meno :)

  VastaaPoista
 6. Onnitelut 1-tuloksesta! Hyvältä näyttää! :)
  Cintalla seuraaminen aika samantyyppistä, tosin Cinta kyllä pitää kontaktia mun kasvoihin mutta ei silti ole "korkea" vaan hakee sen kontaktin sellaisen "kumarruksen" kautta (tämä taas puolestaan johtaa hienoiseen edistämiseen "pikkukoiralla"). Olen päättänyt, että tällä mennään ja en jaksa enää vääntää tuon päänasennon kanssa, kun se ei treenaamisesta ja palkkaustavoista riippumatta tunnu muuttuvan.
  Sitä viilattavaa seuraamisessa riittää muutenkin ihan tarpeeksi, eli me keskitytään päänasennon sijasta sitten niihin muihin juttuihin: paikka/edistäminen, käännökset, temponvaihtelut, jne..ja ennenkaikkea nimenomaan se yleisilme/asenne, että seuraaminen on kivaa: vaikka ei sitten pääpystyssä mennäkään! :))

  VastaaPoista
 7. Alan olla Mira sun kanssa samoissa ajatuksissa kun tätä seuraamista oon kokeen jälkeen mietiskellyt... Hiottavaa riittää, ja meilläkin työtä teettää edistäminen. Ja jos haluan, että katsekontakti on suoraan kasvoihin, niin se ei ainakaan vie tuota edistämisongelmaa yhtään parempaan suuntaan... Päinvastoin. Riahan katsoo kasvoihin perusasennossa kun ei liikuta, mutta liikkeessä kontakti on matalampi. Toisaalta nyt olin tyytyväinen siihen, että päänasento oli läpi kaavion tasaisen matala, eli ei vilkuillut/vaihdellut kontaktin korkeutta; tämä jo tekee seuraamisesta tasaisen kokonaisuuden, mikä näkyy pisteissä.

  Sitä en tiedä, että mitä tuollaisesta seuraamisesta PK-puolella ajatellaan, mutta onneks ei tarvitse olla vielä siitä huolissaan. Ehditään todennäköisesti PK-puolen kisakorkkaamista ennen vääntää tätä liikettä sataan eri suuntaan, jos koskaan niihin karkeloihin päästään ;)

  Kiitos onnitteluista!

  VastaaPoista
 8. Olen tokopuolella muutamassa koulutuksessa kuullut, ettei koiraa edes saisi opettaa katsomaan kasvoihin vaan vasempaan rintaan juurikin edistämisen estämiseksi. Onkohan kelpielle muutenkin jotenkin luontaisempaa pitää päätä hieman matalampana?? Mitä olen kelpieiden seuraamista nähnyt. Bria jo nyt tarjoaa samanmoista seuruuta.

  VastaaPoista
 9. Mun molemmilla kelpeillä on kans matala kontakti enkä ole jaksanu työstää sitä paremmaksi, kun ei ole ihan helposti onnistunut. Pisteissä se ei näy, kyllä ne ongelmat on ihan muualla. Edes pk-kokeissa asialla ei tunnu olevan merkitystä.

  Rian seuruu kelpaa ihan varmasti pk-kokeisiin. Ja siellähän tunnetusti valtaosa pisteistä on kiinni noudoissa, että... se puolihan Rialla on hallussa ;)

  VastaaPoista
 10. Ymmärrän hyvin tuon katsekontakti-ajatuksen... itse myös tykkään, että koira on seuruussa ryhdikäs ja valpas. On silloin jotenkin varmemman oloinen liikkeessä. Rian seuruu on mun mielestä tällä hetkellä ihan täydellistä tokoseuruuta ja varmasti kelpaa PK-puolellekin, mutta taas intensiivisestä ja napakasta seuruusta voi saada miinuksia tokossa. Mieti kumpi on se teidän päälaji ja sen mukaan kannattaa seuruu rakentaa.

  Väitän, että ihan kaikille roduille on tyypillistä pitää päätä alhaalla seuruussa, mikäli sitä ei vaadita ylös. Sitä se Noahkin aluksi yritti tarjota, mutta saatiin se vaatimalla ylös ja on nyt aika hienon näköistä. Takulla ja Milolla myös pää ylhäällä ja ryhdissä. Mulla ainakin auttaa päänasentoon kun palkkaan namilla vasemmalla kädellä reiden kohdalta, jolloin koira katsoo oikeastaan mun vasenta kättä :)

  VastaaPoista
 11. Cintalla on kontakti nimenomaan katsekontakti (kasvoihin). Ja siitä sillä on vahvistehistoriaa takana 2 vuotta..joten vähän tuntuu tässä vaiheessa, että hommaa on "turha"/"mahdoton" lähteä korjaamaan: vaatisi liikkeen totaalisen reboottauksen.:P

  VastaaPoista
 12. Sonja: minä olen myöskin ihan "ohjannut" pään oikeaan asentoon ja palkannut reiden kohdalta makupalalla, mutta kun käsi ei ole apuna niin pään asento muuttuu siihen mihin olen sen alunperin opettanut, eli tuohon matalaan kontaktiin. Ehkä tätä olis vaan pitänyt tajuta tehdä jo silloin alkuopetusvaiheessa kun Ria oli pentu... Toko on se meidän ykköslaji, mutta itse ajattelen että kun seuraaminen on intensiivistä, ryhdikästä ja teknisesti oikein opetettua, niin sillä saa hyvän arvosanan ns. kehässä kuin kehässä -olipa kyseessä toko tai PK-tottis. Eri asia on sitten ne seuruut, joissa koira painaa/poikittaa/tekee jotain muuta, mistä selkeästi ainakin tokokehässä rokotetaan... En jaksa tehdä tästä liikkeestä sellaista numeroa, että fiilis katoaa, mutta pyritään kuitenkin ylläpitämään opittua ja aina vähän parantamaan sitä -se kai se tämän harrastamisen pohjimmainen ajatus onkin ;)

  VastaaPoista